Den nya regeringen vill ta bort estetisk verksamhet !

 På helt fel väg

 

om de estetiska ämnenas framtid i gymnasieskolan 

Rapport från Lärarförbundet 2009-03-06 

Nu ifrågasätts det kreativa tänkandet!

De estetiska ämnena i gymnasieskolan är hotade. Men om föräldrarna fick bestämma skulle de vara fortsatt obligatoriska, det visar vi i vår rapport. Det är något som varje politiker borde lyssna på.

Förslaget att göra de estetiska ämnena valbara i gymnasieskolan är ett utslag för en syn på estetiskt skapande och kulturella upplevelser som något mindre viktigt, något som man ägnar sig åt på bekostnad av andra kunskaper. Det här oroar oss i Lärarförbundet.

I och med att ämnena inte kommer att vara meritpoängsgrundande inför högskolevalet i samma utsträckning som andra ämnen, till exempel matematik och språk, är risken stor att eleverna väljer bort estetiska ämnen som individuellt val.

Alla former av lärande hänger ihop. Som möbelformgivaren Carl Malmsten uttryckte det: "En hand som arbetar skapar en hjärna som tänker." Ämnen som bild, musik, dans och drama kan, förutom att vara viktiga i sig, också vara vägen till kunskap i andra ämnen. För den skoltrötte tonåringen. Eller för den begåvade flöjtisten.

Samhället behöver mer kreativt tänkande – inte mindre. När dagens och framtidens arbetstagare beskrivs är kommunikativa färdigheter liksom kreativa kompetenser starkt efterfrågade.

Gymnasieutredaren är i betänkandet "Framtidsvägen – en reformerad gymnasieskola" på helt fel väg.

Vi har gjort rapporten i preventivt syfte. Än så länge vet vi varken hur regeringen eller oppositionen ställer sig till gymnasieutredarens förslag.

Om gymnasieförslaget också blir regeringens och så småningom tas av riksdagen får vi en skola med en betydligt smalare och fattigare syn på vad som är kunskap. Det tänker vi göra allt i vår makt för att motverka.

Den här rapporten är bara ett steg på den vägen.

Eva-Lis Sirén

Förbundsordförande i Lärarförbundet

Reflektion: Jag tycker det är rent utsagt fördjävligt att de har lämnat detta förslaget. Det är massa ungdomar som kommer bli ledsna.. fast det skiter politikerna i så klart. Det drabbar ju INTE dem. Ända gången de hade brytt sig och protesterat emot är om man beslutar att sänka deras löner!? Då skulle de fara upp i taket minst sagt. Hoppas verkligen inte det går igenom. Då är  min kör i faro zonen..

/ En arg Veronica


Kommentarer
Postat av: ♫♪ Sandra T

haha tack ^^

2011-04-06 @ 18:46:09
URL: http://sandramusic.blogg.se/
Postat av: Anonym

Var gärna med i min bonustävling på bloggen där man kan vinna en STOR, FET länk med bild - bara genom att följa mig på Bloglovin'! Alla som är med följer jag på Bloglovin' också, som ett tack. Läs mer här! :D

http://emmyasklof.blogg.se/2011/april/bloglovin-tavling.html

Kram

2011-04-06 @ 19:12:01
Postat av: alexandra

Sv: ja det tycker jag defenitivt att du ska göra :D <3

2011-04-06 @ 19:33:41
URL: http://ssandrasverds.blogg.se/

Lämna ditt avtryck här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din E-postadress: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Avtrycket:

Trackback
RSS 2.0