Farligt smink säljs på nätet

Det piratkopierade sminket har nått Sverige. Produkterna, som tillverkas under undermåliga förhållanden i Asien, är nästintill omöjliga att skilja från originalen och kan orsaka allt från  hudirritationer till allvarliga ögoninfektioner.
– För fyra år sedan såg vi inga sådana produkter och nu ser vi att det kommer allt mer. Och vi räknar  med ett stort mörkertal, säger Per Holgersson, nationell specialist vid Tullverket.
Tullverket gjorde under förra året 32 ingripanden mot försändelser som visade sig innehålla tusentals sminkkopior. 
 



Allt mer piratkopierat smink tas av tullen. Och nu varnar Läkemedelsverket för att piratsminket kan göra dig allvarligt sjuk. Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Köparna lockas av de låga priserna hos försäljare på Ebay, men också i kända sminkbutiker online. Men ”fyndet” kan få konsekvenser då bland annat rester av kvicksilver och andra skadliga ämnen hittats i produkterna.
– Dålig hygien och dåliga råvaror kan leda till att bakterier och mikroorganismer bildas i produkterna, det i sin tur kan leda till infektioner hos användaren, säger Gunnar Guzikowski, kemist och expert vid Läkemedelsverket.

Förekomsten av piratkopierat smink i Sverige är ännu relativt begränsat jämfört med exempelvis Ryssland där produkterna har kommit in i den ordinarie handeln. I dag uppskattas drygt 30 procent av allt smink i Ryssland vara piratkopior.
– Det finns alltid en risk att produkterna kommer in i handeln även här i Sverige, vi har sett det hända med andra piratkopierade varor som säljs i exempelvis mindre butiker, säger Per Holgersson.
Ögonskuggor, mascaror och läppstift hör till de varor som kopieras mest och dyrare märken så som Chanel och Mac är vanligast.

För drygt ett år sedan stämdes en 24-årig Linköpingsbo av företaget Christian Dior. 24-åringen hade beställt närmare 100 piratkopierade Diormascaror men försändelsen fastnade i tullen och mannen riskerar nu att få betala ett rejält skadestånd för varumärkesintrång.

Reflektion: Tycker det är fruktansvärt att man måste vara på sin vakt när man ska köpa via internet.. Fattar inte vrf ngr människor bara bryr sig om att sälja och rentutsagt skiter i vilka konsekvenser det kan få!? Nej, usch för sånna!!!!




Kommentarer
Postat av: cecilia

SVar: Ja, tack vad gúllig du är. Du har en fin blogg du med. Besökarna kommer en efter en. Efter ett tag kommer det folk som faktiskt läser ens blogg och inte bara kommenterar: "Hej, haft en bra dag?" när det faktiskt står i inlägget. Sådant tycker jag är lite dåligt, men jaja. :)

Kram på dig

2011-04-14 @ 18:51:10
URL: http://cceciliaolssons.blogg.se/
Postat av: lovisa

sv: vad bra :D

2011-04-14 @ 20:02:17
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/

Lämna ditt avtryck här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din E-postadress: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Avtrycket:

Trackback
RSS 2.0