Möss och människor - John Steinbeck



Historien utspelar sig i den amerikanska södern på 1800-talet och kretsar runt de båda kringvandrande jordbruksarbetarna Lennie och George. De drivs av viljan att en dag kunna köpa en egen gård och göra vad de vill, när de vill. För att kunna göra verklighet av denna dröm måste de båda karlarna emellertid arbeta ihop ett startkapital och därför hamnar de på en bondgård tillsammans med andra jordbruksarbetare. George är den mindre av de båda, men också den klokare. Lennie är väldigt stor och stark och kan arbeta som flera män tillsammans, men hämmas av sitt låga intellekt. "Han är ju precis som en barnunge", kommenterar en bifigur vid namn Slim den store mannen.

Dagarna går och männen försätts ofta i svåra situationer på grund av Lennies uppförande. Varje gång måste George varsamt reda ut dem för att undgå slagsmål. Lennies högsta önskan är att få sköta kaninerna på gården de snart ska köpa, men tills vidare nöjer han sig vid att smeka de små nyfödda valparna i stallet.

Avsikterna är goda, men han kan inte riktigt kontrollera sina väldiga händer. Plötsligt ligger en av valparna livlös i höet och Lennie blir förskräckt. Detta inleder ett händelseförlopp med långtgående konsekvenser...

Bilden av de amerikanska rasmotsättningarna under 1800-talet växer när man läser Möss och människor. På gården bor en svart man avskiljt från de andra arbetarna. "Här är ju mörkt som i ett negerhelvete", tycker en av männen. Crooks, som den svarte mannen heter, lever med en gödselstack under fönstret, något han kommenterar som "förbannat skönt". Ironin kan inte bli mer påtaglig. Förakten och kanske även rädslan märks tydligt i de vitas behandling av Crooks.

Källa: http://www.mimersbrunn.se/Recension_av_Moess_och_maenniskor_173.htm

Tyckte denna var väldigt gammalmodig i språket, men ändå bra! Intressant att få en bild av hur det var att leva under denna epoken. Så kan absolut rekommendera er att läsa den. Fast dock inte om ni OGILLAR gammalmodigt språk! Då är den inget för er, kan jag säga med en gång..


Kommentarer

Lämna ditt avtryck här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din E-postadress: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Avtrycket:

Trackback
RSS 2.0